måndag 20 juni 2011

Struise Cuvée Delphine

Cuvée Delphine är ett öl baserat på Black Albert Batch 0 som sedan lagrats på Four Roses bourbonfat och fått namn från den belgiska konstnär vars verk pryder etiketten. Längst ner på flaskan efter den förklarande texten jag summerade här så står det Vintage 2009. Förväntningarna är skyhöga och det ska bli kul att se om det här är antingen ett konstverk, eller bara ett konstigt verk.

Utseende: Likt de andra varianterna på och med Black Albert så är detta ett svart öl med fluffigt brunt skum, och det vattnas i munnen även vid åsynen av denna variant.

Doft: Det som sticker ut mest för mig är de uppenbara bourbon-tonerna. Tillsammans med ek, vanilj, choklad, rostad malt och lite alkohol så skapar det en riktigt trevlig upplevelse som får det att vattnas ännu mer i munnen på mig.

Smak: Denna mycket lena vätska är väldigt smakrik. Det finns choklad, mörk frukt och rostad malt med vanilj, ekfat och en härligt värmande eftersmak med bourbon och minsta möjliga alkoholtouch. Det finns även en lätt rökighet och lite kaffe i bakgrunden. Det är ganska mycket sötma i ölet som man inte tänker på först eftersom det är så mycket andra stora smaker som tar överhand. När jag har lyckats separera denna sötma ur de övriga smakerna så är det verkligen imponerande hur många smaker det egentligen är som blandats i det här ölet, och framförallt hur de har lyckats göra det på ett så snyggt sätt!

I betyg ger jag detta ölet 4,5 av 5 möjliga. Alla ni som testat Black Albert Batch 0 kan ju tänka er vad för typ av komplexitet ni har att vänta er med en Vintage 2009 flaska av en ytterligare fatlagrad version av detta från början väldigt komplexa öl. Smaklökarna får jobba övertid, men med belöningen som bjuds på så ställer de upp med nöje!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar