tisdag 13 september 2011

Anchor brewing Old foghorn

Tidigare i år så försvann en av mina favoritöl på systembolaget bort från hyllorna. Det var ett öl jag ofta köpte, alltid var nöjd med och som sagt återgick till väldigt ofta. Anchor porter. Jag blir nostalgisk så till den milda grad att jag får nog ta fram en av mina sparade flaskor snart! Hur som helst så är det inte Anchor brewings Porter jag ska prova idag, utan det är dags för mig att prova deras Old foghorn. Den beskrivs som en barley wine på 8,8% och är den för barley wines vad Anchors Porter är för porters så kommer jag bli besviken på mig själv som bara högg tag i en flaska.

Utseende: Bärnstensfärgad vätska med ett krämigt finbubbligt vitt skum med orangea skiftningar som sakta lägger sig

Doft: Det är en härligt söt doft som når näsan. Det är mycket torkad frukt såsom fikon, dadlar och russin men även lite härlig doft av knäck, eller kanske bara smörkola. Tillsammans med detta så finns det en passande, men med tanke på alkoholhalten oväntat stor, brytning i en relativt skarp alkoholdoft. Alkoholen är värmande och varmt välkommen och alltså inte för stor utan känns lagom i förhållande till resten av doften. Detta luktar mumma!

Smak: Ölet är väldigt lent och kroppen är ganska fyllig. Kolsyran är mycket lätt och gör sig egentligen mest påmind när man rullar ölet över tungan. När man då gör detta så är den härliga sötman från doften där även i smaken med dadlar och smörkola. En trevlig beska hälsar sedan på med lite jordiga humletoner som tillsammans med den brytande alkoholen tar ner sötman på ett mycket elegant sätt. Dessa smaker fortsätter sedan ganska länge och har en mycket värmande effekt som i mitt tycke förstärks lite av en mycket svag rostad ton i eftersmaken som pricken över i:et.

I betyg ger jag detta ölet 4,5 av 5 möjliga. Min skala är löjligt subjektiv, jag vet. Det börjar nästan bli dags att göra om skalan för att få lite mindre utrymme för subjektivitet, även om ett betyg alltid är subjektivt. Hur som helst så gillar jag Old foghorn mycket skarpt! Jag sa i början att om Old foghorn är för barley wines vad Anhor Porter är för porters så blir jag besviken att jag bara köpte en flaska. Old foghorn är mer än så. Det är en av, kanske rent av min favorit, de bästa barley wines jag har druckit. Den känns opretentiös utan att vara simpel och... Nä, ni måste helt enkelt prova!

Min flaska är märkt bäst före: 03/2013 ifall det är intressant för någon.

5 kommentarer:

 1. Något tips om var man kan köpa den?

  SvaraRadera
 2. Det var ju dumt av mig att glömma säga det... Jag köpte min via en beställning från Crackedkettle.com för ett tag sedan. Allt gick för övrigt smidigt med beställningen och det var väldigt väl packat.

  SvaraRadera
 3. låter trevligt, ska nog gå och fixa en sådan på fredag, gilla själv anchor bryggeriet.

  SvaraRadera
 4. förlåt om jag går off topic, men hur stor var din beställning från cracked kettle och fick du tulla för den? är lite sugen på att dra iväg en beställning men skulle vilja ha mer kött på benen. bra blogg för övrigt! /misha.

  SvaraRadera
 5. Hela min beställning finns att läsa om här: http://gripenavol.blogspot.com/2011/07/dags-for-skarpning-och-lite-ny-ol.html

  Inga problem med tull, eller något annat för den delen. Hittar du något du är sugen på så tycker jag absolut att du ska beställa! De är lätta att ha att göra med över mail osv om det skulle vara några konstigheter.

  Tack så mycket, kul att den uppskattas och alltid kul med kommentarer!

  SvaraRadera