söndag 25 september 2011

Black Tokyo* Horizon

Idag blev det av, kapsylen lossnade från flaskan vars innehåll är ett samarbete mellan giganterna: Brewdog, Mikkeller och Nøgne Ø. Ölet är framtaget med lika delar inspiration från bryggeriernas jätte-stouts: Tokyo*, Black och Dark Horizon och resultatet är ett monster till imperial stout på 17.2%. Ända sedan ryktena om detta ölet har jag varit helt till mig och längtat efter att få lägga vantarna på det. Kristopher var omtänksam nog att erbjuda sig köpa hem några öl till mig från Ølbutikken förra veckan och fick då med sig en flaska av denna. Sådan generositet och omtanke belönas, därför delar vi såklart på flaskan på min balkong denna finfina dag.

Utseende: Som om någon har kokat sockerlag fast med soja istället för vatten och sedan reducerat ner det något. Fantastiskt täckande sirapig och för tankarna oavkortat åt motorolja. Det är ett mycket litet skum som snabbt fräser fram och lika snabbt försvinner till några enstaka bubblor igen.

Doft: Hårt rostade toner, soja, det är vinöst, det bjuds på kaffe och den mörkaste tänkbara chokladen. Det är en överväldigande komplexitet i doften och i kombination med hur spänd jag varit sedan länge kan jag inte hålla mig längre. Jag måste få smaka den nu!

Smak: Till att börja med så är det ett ganska sött öl. Det är en vinös sötma med ett lite syrligt avslut. Ölet är ganska tjärigt och rökigt, på det lenaste tänkbara sättet. Det finns mörk choklad, mörkrostat kaffe och en lite värmande alkoholtouch. Alla dessa hårda smaker rundas av och slätas ut av en otroligt bra och stor maltsötma. Det finns även lite soya och lätt nötiga/jordiga drag. Jag har smuttat på ölet från och till nu under en väldigt lång tid och jag hittar fortfarande nya nyanser, en beundransvärd komplexitet. Det finns ingen kolsyra alls och den otroliga komplexitet och smakbalans ölet besitter gör den till en sann heldagsupplevelse.

I betyg ger jag detta ölet 5 av 5 möjliga. Det här är helt fantastiskt. Man skulle kunna ge den 4.999 och hävda att den skulle kunna vinna lite på lagring, då lär den vara annorlunda men inte nödvändigtvis bättre. Kanske lika bra, men annorlunda. Det kvittar... För den dracks nu och den är otroligt bra! Ett varningens finger skall dock räckas upp för de som förväntar sig en riktig käftsmäll för smaklökarna. Det är ett väldigt lent och snällt öl som bjuder på otroligt stora och komplexa smaker, men jag tror att man lätt kan förvänta sig att den är aggresivare. Black tokyo* horizon är snarare en lugn och sensuell upplevelse, en jag lär minnas länge framöver!

4 kommentarer:

 1. av texten att döma skulle den kunna jämföras med buroun county. eller är jag helt fel ute?

  SvaraRadera
 2. Smakmässigt är de inte speciellt lika, även om jag bara druckit bourbon county vanilla, däremot betygen hade nog blivit snarlika!

  Bourbon county vanilla var inte alls lika söt och hade betydligt mer framträdande rostade toner, samt såklart vanilj och även fatkaraktär.

  SvaraRadera
 3. En helt otrolig öl. Väldigt kul att samarbetet föll väl ut. Jag är nyfiken på hur den smakar på flaska då jag hade turen att få prova den på fat i samband med släppet på the Rake i London, men enligt din utsago verkar det som fat och flaska ligger i linje!

  SvaraRadera
 4. på bolaget 1 november.

  SvaraRadera