tisdag 20 september 2011

Nøgne Ø Red Horizon

Idag frångår jag spåret med öl som fortfarande finns tillgängliga på systembolaget, det har blivit dags att prova ett öl jag ruvat på länge. Nøgne Ø Red Horizon har jag haft gömd länge och idag kändes helt enkelt rätt. Jag hade stött på den i ytterligare ett inlägg hos Anton och vädret kändes rätt för något alkoholstarkt och värmande. Flaskan är åtminstone köpt på systembolaget, så jag frångår inte mitt spår helt och hållet!

Ölet beskrivs som en American strong ale på 17% och är bryggd med Sake-jäst, närmare bestämt japanska Masumi Sakes No.7 jäst. Efter råd från Masumis bryggmästare har ölet låtit jäsas väldigt långsamt och vid låg temperatur för att framhäva jästens fruktiga karaktär. Ett norskt öl på 17% i amerikansk stil bryggt på japansk jäst, inga konstigheter. Förutom bryggeriets God jul så har jag bara provat olika imperial stouts, såväl deras egna som de t.ex. mikkeller låtit brygga där, men samtliga har imponerat på mig. Så pass att jag klassar Nøgne Ø som en av mina absoluta favoritbryggerier. Dessutom gillade jag deras Dark horizon 3 ed. där Dark horizon är en systerserie till Red horizon, så utan att veta vad jag kan vänta mig så tror jag väldigt mycket på det här ölet redan!

Utseende: Vackert bärnstensfärgad vätska med mycket lite skum som snabbt försvinner, föga förvånande med tanke på den höga alkoholhalten. Det är inte mycket mer att säga än att det ser trevligt ut.

Doft: Stor, söt, humligt fruktig doft med bl.a. apelsin. I sötman hittar man spår av honung såväl som kandrat socker. Det finns även lite skarp alkohol i doften, men sötman och fruktigheten slätar över det väldigt bra.

Smak: Ölet är lent och först ganska sött, efter det kommer en viss beska och ett härligt värmande alkoholigt avslut. Det är en honungsliknande sötma, även här med spår av apelsin. Lite som en kopp apelsinte med massvis av honung i. Det är dock inte endimensionell sötma utan den är väldigt komplex och det finns andra smaker såsom kanderat socker. Det är i övrigt ganska lätta spår av humlen med en liten beska och allmän fruktighet vilket funkar bra tillsammans med sötman. Avslutet är som sagt alkoholigt och ölet värmer verkligen hela vägen ner, och även i magen när det landat. Däremot är alkoholen inte alls så påtaglig som man kanske förväntar sig av ett öl på 17% utan det är väl dolt i de andra smakerna även om den helt klart finns där. Man får lite barley wine vibbar.

I betyg ger jag detta ölet 4,5 av 5 möjliga. En mycket speciell öl som är väldigt "out there" utan att det känns att den är udda för sakens skull. Många udda öl funkar inte riktigt, men Red horizon känns helt rätt! Den är för övrigt riktigt god tillsammans med en bit ost, i mitt fall en extralagrad gruyere, som slätar över alkoholen lite i avslutet och gör den ännu mer drickbar. Det är ett riktigt smuttöl och jag är verkligen glad att jag sparade den till en lite ruskig dag och inte gav mig på den i sommarhettan. Väldigt, väldigt trevlig och mycket prisvärd trots att man fick slanta upp rätt bra för en flaska. Så har man dessutom den fina plåtburken kvar!

2 kommentarer:

  1. Ah, vad roligt att du äntligen drack den, och framför allt gillade den mycket! :)

    SvaraRadera
  2. Absolut! Är glad att jag fick en (två...) spark i röven av dig via din blogg och äntligen korkade upp! Den var riktigt häftig!

    SvaraRadera