tisdag 6 september 2011

BeerHere Höststout

Dags för ytterligare ett öl från torsdagens gigantiska släpp. Nu blir det BeerHeres Höststout (aka Ammestout) som jag faktiskt har ganska höga förväntningar på. Jag älskar som bekant det mesta i porter och stoutväg och har ett härligt minne av BeerHeres Vårwit tillsammans med de första solstrålarna för året ute på morsans balkong. Med tanke på detta och det relativt låga priset, 37:50kr för 50cl, så plockade jag på mig 2 flaskor trots det enorma utbudet av nyheter. Hoppas det var klokt!

Utseende: Vätskan är svart som natten och det ljusbruna skummet som täcker vätskan är tjockt som chokladmousse och om möjligt mer inbjudande att se på!

Doft: Kaffe, choklad, och lite toner av aska når igenom i doften. Det luktar faktiskt som om man tänker sig att sniffa på en snabbkaffe med choklad (tänk chocolate espresso ur kaffeautomat) vid en brasa någon precis har släckt med en spann vatten... Fast inbjudande! Det är en ganska spännande och annorlunda doft, jag tror jag nöjer mig med det.

Smak: Betydligt mycket mer kaffe än jag trodde utifrån doften. Den askiga doften återfinns i smaken, även om det här påminner väldigt mycket om rökt skinka. Chokladen finns där också lite ibland det andra. Det är ganska sött, men inte åt det lite sötklibbiga hållet imperial stouts ofta är. Här fattas det djup i sötman och det känns mest sockrigt sött. Tyvärr fattas det väldigt mycket kropp i mitt tycke, den är för tunn och lätt. Dessutom är kolsyrningen nästan obefintlig vilket annars eventuellt kunde ha lyft den ett par snäpp. Förvånande tunn och okomplex för sina 6,5%, jag hade nog gissat på lägre om jag provade i blindo.

I betyg ger jag detta ölet 3,0 av 5 möjliga. Det är ett helt okej öl, här är inga allvarliga fel på det. Men heller inget som är riktigt rätt. Den växer till sig lite när den kommer hela vägen upp till rumstempererat och känns även lite fylligare, fortfarande inget mästerverk i mina ögon tyvärr. Jag förväntade mig mer av den, kanske blir den bättre om man hade glömt bort den ett tag. Jag har en flaska till i källaren, så det återstår att se. Just nu känns det som att den kan komma att få vänta länge.

4 kommentarer:

 1. den var riktigt tråkig tyckte jag. däremot var deras höstcitra riktigt god. provade du den?

  SvaraRadera
 2. Blev också besviken på den, även om den växte lite på mig... Höstcitran fick jag inte tag på, eller rättare sagt den nedprioriterades (Vilket i eftehand verkar ha varit helt fel beslut...).

  SvaraRadera
 3. den typen av misstag gör man ju för jämnan, men det tycker jag är lite charmen med öldrickandet idag: att är man inte där precis då så missar man chansen. och vissa öl får man bara chansen på en gång. inte som vinyler man kan lyssna på om och om igen eller tavlor man kan se på när man vill. det är mer som livekonserter, och då hänger det lika på mycket på sitt eget deltagande och engagemang.

  SvaraRadera
 4. nu vet jag inte var du bor, men en snabbkoll på systembolaget.se säger att höstcitran går att få tag på. själv ska jag nog skaffa mig en ny. skaffar du en får du gärna recensera den. är nyfiken på din åsikt.

  SvaraRadera