fredag 23 september 2011

Avery IPA

Då var det äntligen dags för mig att ta första smutten på ett öl som vi redan i slutet på Juli försökte få tag på via ett samköp. Nu är snart september slut och jag har inte ens hämtat mina flaskor... Som tur är fick jag låna en av Kristopher så ikväll blir det IPA, gruyère och SBWF planering!

Ölet är alltså en IPA från colorado-baserade Avery. Det håller 6.5% alkoholhalt och är, i amerikansk anda, bryggt på 4 sorters "C humle"; Columbus, Chinook, Cascade och Centennial. Utöver det så pryds ölet av en riktigt snygg etikett i form av en världskarta med havsrutten mellan Indien och Storbritannien dragen i röd färg på den svart/vita bakgrunden. Just denna rutt är anledningen till stilens namn, India pale ale, ty det var en utvecklad humligare form av pale alen som användes vid handel med Indien.

Utseende: Riktigt vacker gul/orange färg med ett finfint vitt skum och en doft som sprids direkt när kapsylen lossnar. Det här ölet får det att vattnas i munnen på mig bara av utseendet!

Doft: En härligt blommig humledoft träffar en! Det finns även citrusig humledoft och man känner en påtaglig maltig sötma. Den luktar välbalanserad, jag gillar när det finns utrymme även för malten i IPAs.

Smak: Det här ölet önskar jag att alla som gillar IPA får prova! Smaken är precis så som doften antytt. Den är blommig, lätt citrusig och med en bra karamellig sötma av malten som också ger den en väldigt väl avvägd kropp. Den bär upp humlen perfekt i mitt tycke, låter humlen vara stjärna men kikar in i smakspektret lagom mycket precis innan det härligt torra humlebeska avslutet.

I betyg ger jag detta ölet 4,3 av 5 möjliga. Det här är verkligen en kanon för mig, och även om jag måste erkänna att jag på senaste tiden blivit mer och mer för IPAs så är det här ett väldigt bra öl som är väl värt ett riktigt högt betyg. Gillar du IPA i amerikansk stil så bör du prova Avery IPA. Gillar du inte IPA i amerikansk stil så är det mycket möjligt att Avery IPA kommer konvertera dig.

3 kommentarer:

 1. Den här vill jag verkligen prova.

  SvaraRadera
 2. Tagen! får väl köpa lite avery nästa runda till ölstugan.

  SvaraRadera
 3. Erik: Kul! Sådana kommentarer gör det så otroligt mycket roligare att skriva! Tack!

  Usa polaren/Rålf: Bara gör det!

  SvaraRadera