fredag 1 juli 2011

Weyerbacher - Blithering idiot.

Blithering idiot är ett barley wine från amerikanska Weyerbacher. Jag har inte tidigare provat något från detta bryggeri, men med det här namnet så var det ett givet köp!

Utseende: Kastanjebrunt med lätt orangea inslag och ett litet skum som snabbt lägger sig till en minimal ring runt kanten på glaset.

Doft: Det är en mycket söt doft där det är tydligt att malten står i centrum. Mycket sött maltig doft där det är lite russin, dadlar, fikon, lätt knäckigt och karamelliserat sockrigt med en liten alkoholtouch i slutet.

Smak: Vätskan är ganska fyllig med väldigt liten kolsyra. Det är en väldigt stor smak som kommer och sköljer över en. Likt en explosion så är det först lugnet före stormen, sen säger det pang, sen lägger det sig ganska snabbt och efteråt sitter det i ganska länge. I denna explosion så är det återigen malten som står i centrum, mycket söt maltig smak med dadlar, russin och råsocker. Det är inte för sött utan humlen finns där om än i bakgrunden tillsammans med, framförallt i avslutet, värmande alkohol som balanserar ut det.

I betyg ger jag detta ölet 4,1 av 5 möjliga. Det här är riktigt gott, men det fattas något för att göra det till något extra. Det är egentligen bara en väldigt bra balans mellan sött och spritigt... Men ack så välgjord den balansen är!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar