tisdag 8 november 2011

Förändringar på gång!

Detta inlägg innehåller inte bara en recension, det innebär också en förändring av bloggen. Jag har den senaste tiden skrivit mindre och mindre, vilket beror på flera olika faktorer. Framförallt beror det på att jag har haft dåligt med tid, mycket jobb och varit krasslig till och från en längre period. Sedan så har jag även funderat lite över bloggandet då jag har känt att jag vill göra en liten förändring. Med detta inlägget börjar jag implementera de förändringar jag har tänkt mig.

Det första jag ändrar på, som jag också tänkt på längst, är betygsskalan. Sedan jag startade bloggen har det hänt väldigt mycket med mitt ölintresse. Det har gått rakt upp i raketfart, och tillsammans med förbättrade ekonomiska omständigheter innebär det att jag anser mig ha lärt mig oerhört mycket sedan dess. Mina referensramar är oerhört breddade och jag har lyckats få tag på öl som är få förunnade, något som dessutom utvecklat mitt smak- såväl som doftsinne.

Jag kan se tillbaka till många betyg och känna att de är lite off, vilket även påverkar mina nuvarande då jag tycker att ölet jag har i glaset förtjänar ett högre betyg än ett öl jag druckit tidigare och ändå vill jag ge ett betyg som är lägre än det jag tidigare satt. Preferenser och smak kommer alltid att förändras, men jag tycker mig nu kunna bedöma ett öl bra mycket rättvisare än förr.
Detta problemet frångår jag nu med att införa en 1-10 betygsskala, där jag tänker mig att 5 är okej och något jag kan tänka mig att dricka igen, och 1 är odrickbart. Jag ska också försöka skriva oftare med lite kortare inlägg även om sådant jag druckit utan anteckningsblocket i högsta hugg men fortfarande är anmärkningsvärt på ett eller annat sätt. Jag vill också släppa igenom lite mer av mig själv, vilket jag tror kommer bli lättare med en lite mer avslappnad approach.Här kör vi hur som helst en första recension med den nya betygsskalan, så är bollen satt i rullning!

Boon Oude geuze (säsongen 2008-2009)Det sprider sig en härlig doft av lambik direkt när korken lossnar, och när glaset sedan fylls upp så väller det ut ännu mer! Det var ett tag sedan jag drack suröl nu, och doften får mig att salivera redan innan jag för näsan mot glaset. Det här har jag nog längtat efter i mitt undermedvetna. Vätskan som fyller glaset är klar och har en ljus gyllengul ton med ett kritvitt skum.

Doften när man närmar sig glaset är riktigt trevlig. Det är en väldigt torr, jordig och syrlig doft med drag av grapefrukt. Den har inte de under(över?)tonerna som man ofta hittar i en lite exklusivare geuze, men det är klassiskt för stilen och jag är vid det här laget väldigt ivrig att prova!

Första smutten har inte alls den syra jag hade väntat mig. Ölet är väldigt jordigt och inte fullt så uppfriskande som mina favoriter för stilen. Grapefrukt tycker jag beskriver den syrliga ton som ölet trots allt besitter, och även den beska som sitter i ett tag i eftersmaken drar åt det hållet. Kolsyran upplever jag tyvärr som lite väl stor vilket påverkar munkänslan negativt. Det känns som att den egentligen har en, för stilen, stor kropp men kolsyran gör det mest till en väldigt skummande känsla. Alkoholhalten på 7%, vilket är högre än exempelvis Cantillon och 3 Fonteinen vars geuze jag föredrar, bidrar nog med den lite större kroppen och kolsyran kan eventuellt vara ett försök att lätta upp denna. Låter man ölet stå i glaset och småfräsa lite längre så förbättras det dock, men det är inte alltid man är villig att vänta på något gott. Eller?

Det är ett gott öl, ett bra öl och ett öl jag gärna dricker igen. Men det är lite som att köra moped, något jag uppskattar när jag är själv men ingenting jag berättar för mina kompisar om. Betyg 6,5/10.

3 kommentarer:

 1. Trevlig liknelse med mopeden, jag förstår precis vad du menar.

  SvaraRadera
 2. Låter fett soft med lite mer avslappnat bloggande! :) Do it!

  SvaraRadera
 3. Haha, jag gillar den skarpt Kristopher!

  Härligt med stöd Anton, vi får hoppas det blir bra!

  SvaraRadera