onsdag 9 november 2011

Nils Oscar Coffe stout 2011

Nu är det dags att återknyta till SBWF och mötet med Nils Oscars bryggmästare, Patrick Holmqvist, igen!


Under SBWF smakade jag detta ölet för första gången. Tyvärr vore kanske synd att säga, men hur som helst så hade jag gärna provat den tidigare versionen. Mycket för att jag har hört mycket gott om den, men mest för att ha referenspunkt till den nya versionen... Hur som helst!

Patrick berättade att den här gången har man frångått det Rwandiska kaffe man tidigare använda sig av till fördel för ett nytt brasilianskt kaffe. Ett espressokaffe som tillsätts till vad som i grunden kallas en fyllig stout. Vi får berättat för oss, vilket även finns att läsa på etiketten, att till det här kaffet så låter man bönorna ligga med skalet på och torka i solen, vilket låter de väldigt söta och fruktiga tonerna som annars går förlorade följa med in i kaffet. Om jag inte minns fel rostar man dessutom sedan bönorna hela, med skalet på.

Hur som helst så ska den nya kaffesorten bidra med en väldigt trevlig och lätt fruktighet till en stil som annars kan vara väldigt hård samtidigt som den gör ölet väldigt fylligt utan att behöva ha en dubbelsiffrig alkoholhalt.


Nils Oscar Coffe stout 2011.

Svart som kaffe i glaset, fast med mer skum! Ett medelstort beige skum som sjunker ner till en liten beläggning över den kolsvarta vätskan.

Doftar kaffe, ett väldigt sött och fruktigt kaffe. Choklad och lite lätt av rostade toner. Väldigt, väldigt rund i doften. Den doftar av en väldigt bra maltbas med mycket chokladmalt. Påminner om ett flertal amerikanska chokladstouts i som runda doft. Det luktar helt enkelt väldigt trevligt!

Den är ganska lätt i kroppen, men fyllig i smaken. En lite ovanlig kombination kanske... Men väldigt fyllig smak för sina 6,4%, vilket Patrick förklarade för mig beror på bönorna och hur de har hanterats. En del chokladmalt i smaken, mycket kaffe som återigen är väldigt fruktigt och lätt och alltså inte de hårda espressotonerna som man ofta ser i kaffestouts. Eftersmaken hade gärna fått vara lite längre, speciellt efter som smaken i sig är så trevlig. Ett stort plus för den relativt låga alkoholhalten.

Jag undrar hur den här hade utvecklats med lite tid... Det får vi ta reda på! Betyget landar på 7,5/10!

3 kommentarer:

  1. Jag bugar och bockar! Vi får dricka något ihop igen snart!

    SvaraRadera
  2. Jag tyckte ungefär likadant om denna öl, mycket trevligare än jag väntade mig! Fast jag hade i och för sig hört att den förra versionen skulle vara bra, även om jag inte smakat den, så jag borde ha anat.

    SvaraRadera