onsdag 4 maj 2011

Födelsedag!


Förra torsdagen så var det dags för mig att bli lite äldre. Detta valde jag att fira tillsammans med familj och flickvän med en god middag och att korka upp en present jag köpt till mig själv.Nämligen det dyraste öl jag köpt hittills, Nøgne Ø Dark Horizon Third Edition.Utseende: Det är en svart vätska med ljusbrunt skum som snabbt lägger sig till endast en liten kant.

Doft: Det är en väldigt komplex doft man möts av. Doften är söt och lätt fruktig. Katrinplommon tycker jag det finns. Utöver det så finns det kaffe och brända toner.Smak: Det första man möts av är hur otroligt söt den är, jag var beredd på att den skulle vara söt men blev ändå lite förvånad.

Jag tycker att katrinplommon och sirap men också alkohol på ett likör-aktigt sätt återfinns i smaken. Det är en intensiv smak av kaffe och mycket brända toner som klämmer sig in tillsammans med sötman. Ölet känns avslutningsvis skarpt på tungan, något jag hade svårt att placera. Jag gick i tankarna kring riktigt brända toner eller såklart alkoholstyrkan, men det påminner även om ett chili-sting...

Det är en väldigt svår smak. Med svår menar jag dels komplexiteten, men även att den är svår att vänja sig vid och placera. Jag brukar bli tjurig när man låter en bekant prova ett suröl eller liknande och får kommentaren: "Det var väl ok, men det smakar inte öl...". Hur smakar öl? svarar jag då. Hade någon sagt så om Dark Horizon 3 så hade jag nog varit lite mer förstående.

Jag gillar delar av smaken, och jag uppskattar väldigt mycket den nya smakupplevelsen man bjuds på. Sen tycker jag att den är för söt, avslutet lite skarpt, den är för obalanserad och för dyr.

Trots detta så älskar jag den. Jag ångrar inte en sekund att jag köpte den, för om det är något man inte kan sätta pengar på så är det fina minnen. Känslan av lyx att unna sig något så pass exklusivt samtidigt som man omges av sina närmsta, dessutom på sin födelsedag, är tillräckligt för att jag skulle vara nöjd med köpet. Att jag dessutom får en så pass lärorik wow-upplevelse när det gäller smaken hade också varit tillräckligt.

För att summera så är Nøgne Ø Dark Horizon Third Edition det bästa dåliga köp jag någonsin har gjort!

5 kommentarer:

 1. Först av allt grattis!
  Att kalla någon öl från Nögne Ö ett dåligt köp hade varit dumt! Jag hoppas verkligen att du tog tillfället i akt att prova deras Red Horizon också. Den är enligt mig, som trotts allt är en Imperial stout människa, ett bättre mer komplett öl.

  Men du, en imponerande pallet för en nybörjare! Som min kollega Henning sa, ta dig gärna till Malmö en dag så tar vi en öl. Vi har ju några bra ställen här i Malmö.

  /balder@olradet.se

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket för kommentaren, gratulationen och inbjudan! Det ska jag allt ta och göra!

  Jag är själv också mest för imperial stouts och porters, men tidigare sug i kombination med din kommentar resulterade i en flickvän som snällt gick förbi hansa idag och köpte en Red horizon åt mig.

  Ska bli riktigt spännande!

  SvaraRadera
 3. Du ska få ett hett tips. Drick den för allt i världen inte kall. Då blir den spritig. Tänk på att det är 17%. Inget för en vardag.

  SvaraRadera
 4. Den typen av tips uppskattas! Har en polare som upplevde den som tunn, spritig och ganska smaklös. Tror dock att han drack den kall.

  Riktigt nyfiken nu, tyvärr kommer jag loss från jobb först vid 23 ikväll så den får vänta ytterligare.

  Hoppas du har en bättre start på din helg!

  SvaraRadera
 5. Bättre start? Jag ska direkt hem till sambons föräldrar. Det kom ett paket till mig på posten idag. Innehållet var av några jävligt fina öl, bland annat en Bells Expedition sout och en Dogfish head World Wide stout. Jag kan inte dricka dem idag. Det är en tuff start på helgen!

  SvaraRadera