söndag 9 oktober 2011

Efter SBWF: Hur var det egentligen?

Här sitter (ligger) jag denna söndag och lyssnar på lite lugn musik från soffan och minns tillbaka. Äntligen har jag både tid och hälsa nog att summera färdigt min upplevelse av Stockholm Beer and Whisky Festival. Många öl dracks och många tack, tips och hyllningar vore på sin plats. Men det är å andra sidan så väldigt många som har gått igenom mässan väldigt grundligt och bra så jag tänkte hänvisa till några med-bloggare längst ner i detta inlägget. Själv tänkte jag därmed recensera mässan i sig snarare än att skriva om alla goda öl jag drack och alla specifika montrar jag besökte, det finns så många som redan gjort detta. Nu till mässan!

Uppspelt som ett litet barn inför julafton gick man upp för trappan bort till en disk där vi fick fylla i våra pressbrickor. Något jag är oerhört tacksam för att ha fått möjlighet att göra, inte minst för alla fördelar det innebar men även för alla trevliga konversationer som startades mycket på grund av brickan.

Med brickan ifylld och glaset i näven letade vi ivrigt upp vår första monter att besöka. En skillnad under SBWF jämfört med den ölmässa jag tidigare besökt, Köpenhamns ölfestival, är att det finns en prislista i montrarna. I Köpenhamn har man ett polettsystem där ett smakprov kostar en polett och beroende på ölets exklusivitet får man antingen 5 eller 10 cl. Personligen tycker jag att polettsystemet är bättre än att man ska gå runt med en massa kontanter hela tiden, men det kräver förstås mycket av både utställare och arrangörer. Men i mina ögon, och de flesta andra jag pratade med, så vore det smidigare.

Det är egentligen det enda negativa jag har att säga om mässan, för i övrigt var det helt fantastiskt! Det var gott om sköljstationer, kort till ingen kö vid toaletterna som dessutom var fräscha, väl planerad utformning, riktigt bra och intressanta utställare och det som stack ut mest och för mig var viktigast: Oerhört bra stämning! Alla var glada, väldigt få var för glada, och överallt blev man mycket väl bemött. En riktigt bra mässa helt enkelt! Jag har redan bokat in nästa års mässa i kalendern.


Här följer länkar till några av de andra utmärkta bloggar som skrivit mer utförligt om mässan:

Kornmalt & Humlekottar

Ölrådet

Öl är gott, resor är kul

Ofiltrerat

Ölsvammel

Portersteken

Allt om öl

Är ni nyfikna på ännu mer så har de flesta av de jag länkat till även utmärkta blogrolls.Sist men inte minst vill jag tacka arrangörer, utställare, Johan på Portersteken som anordnade en riktigt bra bloggträff, alla trevliga ölälskare jag träffade och alla jag missade. Vill helt enkelt tacka alla inblandade som möjliggjort denna underbara mässa!

Vi ses väl där 2012?

1 kommentar:

 1. Andra varianter på betalning:

  På SMÖF köper man ett klippkort för 100:-. Sedan kostar smakprov/hel öl olika antal klipp.

  På Beer Expo köper man häften med kuponger av olika valör, som man sedan kan köpa smakprov/hel öl för.

  Fördelen med de här systemen är att man slipper hantera kassaapparater i montrarna.

  Den främsta nackdelen är att man därmed går miste på den särredovisning mellan olika alkoholslag som utskänkningslagen kräver. Så det fungerar bara för rena öl-festivaler. Eller så får man ha olika klippkort / kuponger för öl-vin-sprit-cider.

  SvaraRadera