fredag 29 juli 2011

Två omgångar Malmö!

Igår var jag i Malmö - två gånger! Första gången var det shopping på tapeten med flickvännen, och för min del höll jag mig nästan helt till Systembolaget. Det jag fick med mig hem var:


Påfyllning av Hardcore IPA, en Labyrinth från Uinta som jag är riktigt spänd på, Westmalle tripel kunde jag inte låna bli efter allt snack om den på BSF och sist men inte minst en Boon kriek mariage parfait. Den sista ska nog glömmas bort lika snabbt som Labyrinthen, plockade krieken faktiskt mest för att det var den sista, sen var den ju god också...


Och den andra svängen, den var Kristophers fel. Han skulle till Green lion inn med några vänner och hotade med att smsa om allt smarrigt han beställde in, så utav ren självbevarelsedrift var jag tvungen att följa med. Sedan är jag också väldigt nyfiken på North coasts old Rasputin, så jag tänkte att jag får se om de har den... Tyvärr inget napp dock. Men att prova på bl.a. Oskar blues Ten fidy, Harviestoun Ola Dubh 16, Amager portvinslagrad Hr Frederiksen, Titan IPA på fat och Mikkeller Beer geek brunch Islay edition var en mer än anständig tröst!




Ikväll blir det ett nytt försök att hitta Rasputin. Siktet är satt på Bishops Arms i Lund, hoppas, hoppas.

Ha en riktigt trevlig helg på er och hoppas ni hittar något gott ikväll!

onsdag 27 juli 2011

Struise - Doppel Strauss

När jag, som nu, jobbar obekväma tider så brukar jag, både efter och inför långa och hårda arbetspass, unna mig något extra ur kylen. Vad är då "extra"? Det är olika från gång till gång, ibland är det en favorit som aldrig gör en besviken, ibland är det ett nytt öl från ett favoritbryggeri, ibland är det favoritstilen från ett nytt bryggeri och ibland något helt nytt!

Idag innebär något extra en öl från De Struise, en favorit, som är bryggd och buteljerad hos De Molen, en annan favorit. Redan här hade det varit tillräckligt för att räknas som något extra, men det här är dessutom en stil jag knappt provat! Då tänker ni att: "Nu är han nöjd, det där är väl tillräckligt speciellt?!".

Nej. Ölet innehåller även alger. Doppel Strauss heter den och är en dubbelbock på 8% och inmundigas två månader före det utsatta bäst-före datumet.
Utseende: Mörkt brun, grumlig vätska som inte ser det minsta aptitlig ut om jag ska vara ärlig. Den påminner lite om avloppsvatten. Ett litet fräsande offwhite skum dyker upp och försvinner lika snabbt igen, i princip helt och hållet.

Doft: Här var det inte längre tal om avloppsvatten! Det luktar sött och gott. Maltigt söt med russin, allmänt fruktig, fyllig och komplex doft med en mycket svag alkoholtouch. Jag är faktiskt oväntat förtjust i doften (och då menar jag inte utifrån min beskrivning av utseendet) och ser riktigt fram emot första smutten!

Smak: Vätskan är tunn och kolsyran är lätt, finbubblig och lite stickig. Smaken är söt och det återfinns russin, men även rostade toner och lakrits har dykt fram lakrits. Ett lite beskt, alkoholigt och udda avslut. Det är lite skarpt på något vis med en smak jag inte riktigt kommer överens med, tyvärr. Ett udda öl, med udda smak och udda ingredienser... Men jag gillar det!

I betyg får det här ölet 3, 7 av 5 möjliga. Det är ett fult öl med udda ingredienser och vissa udda smaker... Men jag är nog lite udda jag med, för jag tycker att det funkar! Ett öl som lätt hade blivit stående i kylen, köpt pga mossan och att det är två av mina favoritbryggerier inblandade och inte för att ölen i sig lockade mig... Efter att jag provat det kändes det mer självklart att det skulle öppnas och jag undrar hur jag inte kunde se fram emot det!

söndag 24 juli 2011

Beer floats!

Är det något ni har provat? Jag fick för mig att prova med Yeti och vaniljglass igår, och det var faktiskt lyckat! Ett tips för er som ska prova är att börja med lite öl, jag råkade få för mycket så det tog överhanden, då blev det bara blask... Men allt som allt så verkar det här riktigt lovande, speciellt för mig som inte är så glad för efterrätter annars.



Såhär såg det ut:
Är detta något ni har provat? Har ni tips på antingen öl och/eller glassmaker som funkat ihop?

lördag 23 juli 2011

Fler paket åt folket!

Igår hämtade jag ut en låda öl från Systembolagets beställningssortiment, Nøgne Øs Imperial stout. Hade höga förväntningar på denna då jag, som ni nog har märkt, älskar imperial stouts och Nøgne Ø är ett riktigt bra bryggeri. Igår provades den första, dock under en fest så det blev ingen ordentlig recension, det får bli senare. Men ack så underbar den är! Kristopher längtar nog efter sin del av lådan...




torsdag 21 juli 2011

De Molen - Hel & Verdoemenis

Så var det dags för första ölet från min nya beställning. Hel & Verdoemenis, en imperial stout på 10% från Holländska De Molen. Ett öl jag tidigare provat i Bordeaux-lagrad version och då tyckte väldigt mycket om. Nu har jag fått fatt i en färsk flaska av standardversionen så det ska bli väldigt kul att se vad jag tycker om denna!

Utseende: Svartsom natten med finbubbligt, fluffigt beigefärgat skum som sakta sjunker ner och lämnar ordentliga rester på glasets kant.

Doft: Det är en stor doft med mycket rostade, nästan brända toner, mycket kaffe, kanske lite träig. Det finns även lite lakrits. Sniffar man noga hittar man lite alkohol, men den är annars dold av de huvudsakligen väldigt hårt rostade tonerna.

Smak: Det är ett fylligt öl med lätt kolsyrning som känns väldigt lent och tar verkligen över munnen. Smakerna som träder fram är massvis med kaffe, espressolikt kaffe, lite saltig lakritssmak och faktiskt lite humle. Det är mer humle än man är van vid, men det är inte påtagligt. Det är huvudsakligen kaffe, lite som chokladöverdragna kaffebönor fast med mindre sötma och mer rostade/brända toner. Eftersmaken bjuder på lite humlebeska och en härligt långdragen bränd smak. Det är kanske lite väl aggressivt och inte helt balanserat. Efter hand som jag dricker tycker jag att humlen tar lite väl stor plats.

I betyg ger jag detta ölet 4,1 av 5 möjliga. Det är ett riktigt bra öl... Men! Jag tror att jag hade gett den högre betyg efter ett tag i källaren. Humlen är framme lite mer än vad jag föredrar i den här stilen av öl, vilket kanske inte är så konstigt då min flaska är mindre än en månad gammal. Tror att den blir lite mindre stickig i smaken, mjukar till sig lite och blir helt fantastisk efter att ha vilat lite!

onsdag 20 juli 2011

Dags för skärpning, och lite ny öl!

Det är trots allt sommar, så lite ledigt får man ha. Även från bloggen! Men nu ska jag skärpa mig lite. Har varit lite sisådär med flytet i takt med att de riktigt spännande ölen tagit slut, idag kom dock en motivationshöjare...

Efter en sväng till posten såg mitt täcke ut såhär:


Och efter några snitt med saxen såg min fönsterkarm ut såhär:


Nog för att fönstret är i desperat behov av putsning, men blicken går ändå inte förbi dessa härligheterna! Det är beställt från Cracked kettle, första gången för mig och jag kan bara rekommendera stället! Det gick fort, bra, allt var mycket väl inslaget och de var väldigt bra att ha att göra med (en flaska visade sig vara slut och det löste vi väldigt smidigt och med snabba mail!). Att sen posten klyddade sig kan man leva med, och det blev till slut inte värre än en tur till deras företagscenter inne i stan.



För de som undrar och/eller har svårt att se (pga den usla bilden...) så är det följande, i ordning från vänster till höger:
Rogue - Mocha porter,
De Molen - Hel & Verdoemenis x3,
Cantillon - Rosé de Gambrinus,
De Molen - Bommen & Granaten,
Founders - Cerise,
Boon - Oude geuze,
Anchor - Old Foghorn,
Struise - Doppel Strauss,
Struise - Pannepot 2009,
Harviestoun - Old Engine Oil.

Riktigt nyfiken på samtliga öl, kände att jag inte hade så mycket superspännande öl hemma så det här ska bli riktigt kul! Lägg gärna en kommentar ifall ni provat någon av dem!


Vilken blir den första...?

fredag 15 juli 2011

Surt, sa räven.


Den här gången gäller det inte ett suröl, tyvärr. Det är min flaska infekterade Lost abbey Angel's share Brandy barrel. Imorgon bär det av till systembolaget för att få tillbaka mina 159kr... Tyvärr missar jag dock ett annars mycket intressant öl.

Skulle kanske ha hållt mig till amarone ikväll?



Ska passa på och säga att det har varit lite tunt med inlägg på bloggen i veckan p.g.a kvällsskift + lite meck med bilen under dagarna. Nu är det dock helg och om inte annat måste ölkylen få en andra chans mot vinet ikväll! Ha det bra på er alla och hoppas ni haft bättre start på eran helg!

tisdag 12 juli 2011

Coopers Best extra stout

Sitter i soffan efter jobb och kollar på australiensiska Masterchef. Självklart är det ju då tvunget att man dricker ett australiensiskt öl, eller hur? Här följer en lite snabbare recension.

Utseende: Svart vätska med ganska stort beige skum som lämnar rester på glasets kant när det sjunker undan.

Doft: Rostade toner, choklad, kaffe, rökta charkuterier. Ganska maltig doft.

Smak: Halvfyllig vätska med rostade toner, lite kaffe, choklad och lätt rökig smak. Det är ganska milda smaker, men de finns absolut där. En ganska stor men inte överdriven eller för aggressiv efterbeska tar sedan över och kvar lämnas lite rostade, brända och rökiga toner efteråt.

I betyg ger jag detta ölet 3,6 av 5 möjliga. Ingen wow-upplevelse, men långt ifrån dåligt! Det är ett prisvärt öl. Det är lite annorlunda i smaken och har man inte tidigare druckit det så tycker jag det är dags, och har man inte druckit det på väldigt länge så är det värt ett återbesök.

För övrigt så drack jag detta ölet för första gången på en av Systembolagets provningar, kul minne!

måndag 11 juli 2011

Vad gjorde du i helgen?

Vad jag gjorde i fredags har ni redan läst om i mitt förra inlägg, men lördagen då?

I lördags vaknade jag och tänkte direkt (fortfarande...?) på öl! Med bajs-ölen färskt i minnet och planerna inställda på premiär för Lundabryggeriet på Bishops Arms här i Lund så vore det väl konstigt annars...?

Såhär såg Lundabryggeriets Det första (APA) ut.
Inget speciellt, och det var heller inte smaken. Den var helt okej sommaröl men hade en del kvar att förbättra. Jag känner att det är svårt att vara helt objektiv också men Den andra (IPAn), den var helt enkelt inte bra alls. Det var däremot sällskapet! Kristopher från Kornmalt & Humlekottar kom och satte sig med oss och jag säger inte mer än att det blir snart igen!

Detta var ganska tidigt på dagen, och det var redan varmt. Varmare skulle det bli, och då fick man ju tvunget svalka sig med något extra lyxigt. Speciellt eftersom man haft så höga förhoppningar tidigare och blivit besviken.

Ölen för jobbet blev: Cantillon Gueuze 100% Lambic bio 2009. Riktigt syrligt, strävt torr och oerhört uppfriskande öl som jag gärna dricker fler av i sommar! Den känns på något sätt så otroligt välgjord, jag kunde inte säga någonting jag hade förändrat med den.


Sedan var det plötsligt söndag, och då fick jag avsluta helgen med en härlig imperial stout i form av Black Albert tillsammans med kitt- och brieost.En riktigt bra helg för min del med andra ord. Vad gjorde du i helgen?

lördag 9 juli 2011

Weasel is the shit!

Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel

Dags för mig att ordentligt recensera den andra delen av Hr Frederiksen veasel brunch och efter att ha druckit den väldigt goda, men inte fantastiska, Hr Frederiksen så förväntar jag mig här något högst extravagant. Sen har jag ju fuskat lite... Men aldrig på flaska!

Utseende: Svart vätska med ett väldigt fluffigt, tjockt brunt skum, påminner om en mousse!

Doft: Wow. Kaffe, rostad malt och choklad. Lite lätt av mörk frukt, vanilj och sött maltig doft. Det här luktar så himmelskt gott!

Smak: Jag har svårt att göra sådana här öl rättvisa i mitt beskrivande, det här måste bara drickas. Det är en wow-upplevelse. Direkt känner man hur fylligt och lent ölet är, här fattas det inte kropp inte. Det är först chokladigt och gott och när man sedan sväljer så träder de underbara kaffesmakerna fram. Det finns kaffe, bitter choklad, rostad malt, lite lakrits, en soya-aktig sälta, lite russin och det är en fantastisk långdragen eftersmak med kaffet och hårda, bittra rostade toner. Det här ölet är verkligen en smakupplevelse, och så långt ifrån en törstsläckande öl man bara häller i sig som man kan komma. Man ska njuta länge och väl av det här ölet, och vore det inte för att det är så förbaskat gott att man hellre vill ha allting för sig själv och sitta väldigt länge med så vore det utmärkt att dela en 50cl flaska.

I betyg ger jag detta ölet 4,8 av 5 möjliga. Jag nöjer mig med att säga att den otroliga hypen av detta öl är högst berättigad. Den får samma betyg som den, iaf av mig, omtalade Hr Frederiksen veasel brunch på grund av sin fantastiska smak. Den är inte lika lättdrucken eller komplex, men den är å andra sidan större i de smaker den har. Och de smakerna är himmelska!

Oavsett hur värdelös resten än blir så är den här helgen redan räddad tidigt denna fredagskväll. Dessutom är jag förmodligen på puben och provar något väldigt spännande ungefär när detta inlägg postas.

fredag 8 juli 2011

Shoppingrunda + lite öl!

Igår var åkte jag och flickvännen in till Malmö på shoppingrunda. Vi hade riktigt trevligt och efteråt tyckte jag att vi skulle fira med en öl! Detta hade jag haft i tankarna sedan jag börjat kolla lite mer på Fatkoll.se och sett att Bishops arms både på Gustav och Savoy hade en del riktigt intressanta öl. Jag hade inte tidigare varit på någon av dem, och heller inte använt funktionerna på Fatkoll. Men det blev det alltså ändring på!

Först ut så var vi på bishops vid gustav där det premiärdracks både Malmö Brygghus - Ribban summer ale och Ocean - Summer raspberry wheaten ale. Den senare på cask, dessutom. Ribban summer ale var riktigt uppfriskande och somrig i soliga Malmö även om den inte var någon wow-upplevelse, ungefär vad man förväntar sig av en sommaröl tycker jag. Däremot Ocean föll mig inte alls i smaken, min flickvän tyckte mer om den än vad jag gjorde, och hon dricker inte öl... Jag hade dessutom ganska höga förväntningar på den då jag tyckte det lät väldigt gott, men men...

Jag hade dessutom hoppats på att Amager - Fru Frederiksen skulle finnas kvar, men den var tyvärr slut. Efter sådana nederlag kunde jag inte göra annat än att smita in om bishops savoy i förhoppning om att få prova Dieu du ciel - Aphrodisiaque. Här var min tur större, den fanns! Och jag kan bara säga som såhär: Gillar ni stouts och bor i närheten av malmö så bör ni kika förbi innan den tar slut! Den var verkligen riktigt, riktigt bra! Det bästa jag druckit på ett tag faktiskt.

Man får ju tvunget ha en bild med i inlägget...

Egentligen hade jag tänkt köpa på mig lite öl på Hansacompagniet men det blev lite väl mycket annan shopping, och med de ölen som dracks istället så blev det fantastiskt bra ändå till slut! God öl, gott sällskap, bra shopping och kul att ha besökt två, för mig, nya pubar med väldigt bra utbud, trevlig inredning och trevlig atmosfär. Faktiskt också lite roligt att prova Fatkoll.se i mobilen och uppdatera lite där, något jag tycker att fler borde försöka hinna med att göra på sina pubbesök!

torsdag 7 juli 2011

Amager Hr. Frederiksen

Igår var det äntligen dags att prova Hr. Frederiksen från Amager bryghus. Jag har förälskat mig i, och skrivit ett flertal gånger om, Hr Frederiksen veasel brunch och när jag besökt köpenhamn har jag försökt att få tag i denna del av blandningen. Det blev andra gången gilt och sedan dess har jag väntat på ett bra tillfälle att korka upp. Det blev övertid på jobb och jag tyckte att jag var värd en belöning... Resten kan ni läsa nedan!

Utseende: Ölet är svart och får ett riktigt tjockt, om än inte så värst stort, lager med skum som sakta sjunker undan och lämnar väldigt mycket rester på sidan av glaset. Ölet ser riktigt mustigt och gott ut!

Doft: Man känner direkt att det är ett stort öl man har att göra med. Det är rostade toner, choklad, kaffe, malt och mörk frukt. Det är en blandning mellan sött och rostat som resulterar vi väldigt stor, fyllig och komplex doft.

Smak: Vilken smakexplosion! Det är ett ganska sött och vinöst öl med mörk frukt, mycket komplexa maltsmaker som möts upp av rostad malt, espressokaffe och choklad och avslutas med ett härligt avslut med en lätt alkoholtouch och lite jordig humlesmak. Ölet är väldigt lent som bryts av bra med avslutet. Det är som sagt ett ganska sött öl med malten i tydlig fokus, de rostade tonerna skär inte riktigt igenom så som de brukar utan finns där mest i slutet egentligen och ligger kvar länge i eftersmaken. Därför passar det väldigt bra med lite jordig humle och skarp alkohol som skär igenom sötman lite innan en härligt rostad eftersmak.

I betyg ger jag detta ölet 4,3 av 5 möjliga. Det här är ett ganska säreget öl som faktiskt inte är riktigt vad jag väntade mig. Jag har ju druckit det i blandningen Hr Frederiksen veasel brunch, men aldrig för sig. Den andra delen av det ölet, Mikkeller Beer geek brunch weasel, är mycket mer likt blandningen än vad det här är. Med det sagt så är det absolut inget negativt, utan Hr Frederiksen är, som betyget antyder, riktigt god! Det är som sagt ganska säreget med sin stora fokus på malten samtidigt som det ändå har de rostade tonerna många är ute efter i Imperial stouts. Jag hade dock föredragit att de rostade tonerna var lite mer framhävda och att kroppen var lite större, vilket ger lite minus i min bok. Väldigt kul att äntligen få prova, kul att det är lite annorlunda och även om det inte är en tiopoängare så är det ett väldigt, väldigt gott öl!

tisdag 5 juli 2011

Mikkeller Jackie brown

Danska Mikkeller har bjudit på väldigt mycket godsaker genom tiderna, men syns inte till sådär väldigt mycket på systembolaget. Ett öl har de dock i standardsortimentet, ett öl jag nog inte är ensam om att oftast gå förbi, som jag här tänkte ta mig tid att testa!

Utseende: Mörkt brun vätska med ett stort härligt beige skum. Det är fluffigt, snyggt och håller sig kvar länge!

Doft: Humle, mörk frukt, citrus, lite choklad och lätt nötig.

Smak: Rostad malt, choklad, humle, lite hasselnötter och lite kaffe. Detta serveras med ett ganska beskt avslut. Humlen har lite jordig smak och med en lätt touch citrus och tall.


I betyg ger jag detta ölet 3,5 av 5 möjliga. Det är väldigt många smaker som slåss om rampljuset i det här ölet, och tyvärr tycker jag att den är lite för tunn för att bära upp allt. Det är dock ett väldigt drickbart öl och fortfarande gott. Ett öl man oftast går förbi på hyllorna till förmån för nyheter, men som absolut är värt en plats i korgen då och då!

måndag 4 juli 2011

Du kan inte stava juli utan jul!

Som ni kanske kan gissa från det lite finurliga namnet så följer här en recension på en av fjolårets julöl, nämligen Nøgne Øs God jul. Detta var min favoritöl i fjolårets släpp, låt oss se om den är lika bra mitt i sommaren.

Utseende: Härligt, fylligt och följsamt beige skum som ligger kvar ganska länge innan det bildar ett litet lager. På vägen ner lämnar skummet lite rester på glasets kant. Under denna skumfilt så döljer sig en mörkt, mörkt brun vätska som i stora mängder upplevs svart.

Doft: Här var det julöl! Det luktar kryddigt med vad jag tror är kardemumma. Det finns också en komplex maltighet, lite choklad och en lätt humlighet.

Smak: Det är ett medelfylligt öl som, med sin väldigt lätta kolsyrning, är mycket lent i munnen. Visst finns där lite kryddighet som känns lätt julig, men det är mindre än doften antyder och det är inte så att det på något vis känns fel att dricka ölet mitt i sommaren. För att utveckla mer så är det ett maltigt öl med choklad, mörk frukt, lätt kryddigt, liten humlighet och med ett avslut som bjuder på lätt rostade toner, lakrits och en lagom sötma. Ingen direkt nämnvärd efterbeska. De 8,5% ABV ölet har finns inte att hitta annat än i skrift på etiketten.

I betyg ger jag detta ölet juligt generösa 4,2 av 5 möjliga. Jag tycker det här är ett kanonöl som inte gör mig besviken trots att jag i mitt minne höjt det till skyarna då det var ett av de öl som verkligen eldat på mitt intresse för öl och jag minns som en milsten. Jag kommer aldrig glömma kvällen då jag först drack detta öl med snön utanför och en kanonfilm på TV:n, då tog det hela filmen att dricka upp ölet som jag njöt! Med det sagt så tror jag att jag sparar de flaskor jag har kvar tills en, två och kanske tre vintrar framöver... I vinter ser jag fram emot att få jämföra God och Underlig jul t.ex!

Undrar vad det blir härnäst... Oktoberfest?

lördag 2 juli 2011

Att bara slappna av med en god öl...

... Det är något man inte ska glömma att göra!


Idag tänker jag inte recensera, jag tänker inte försöka sätta ord på smaker, jag tänker inte avbryta mitt njutande för att skriva varken ordentlig text eller stödord.

Idag tänker jag, tack vare en mycket god vän som beställt hem och vänligt nog delat med sig av dem, dricka en av mina "vardagsfavoriter". Det är inte på något sätt ett vardagligt öl, annat än att det är rimligt prissatt och relativt lättillgängligt.

Inlägget var färdigt, bilden lades till efteråt, ölet var riktigt gott, njutningen var väldigt stor.

fredag 1 juli 2011

Weyerbacher - Blithering idiot.

Blithering idiot är ett barley wine från amerikanska Weyerbacher. Jag har inte tidigare provat något från detta bryggeri, men med det här namnet så var det ett givet köp!

Utseende: Kastanjebrunt med lätt orangea inslag och ett litet skum som snabbt lägger sig till en minimal ring runt kanten på glaset.

Doft: Det är en mycket söt doft där det är tydligt att malten står i centrum. Mycket sött maltig doft där det är lite russin, dadlar, fikon, lätt knäckigt och karamelliserat sockrigt med en liten alkoholtouch i slutet.

Smak: Vätskan är ganska fyllig med väldigt liten kolsyra. Det är en väldigt stor smak som kommer och sköljer över en. Likt en explosion så är det först lugnet före stormen, sen säger det pang, sen lägger det sig ganska snabbt och efteråt sitter det i ganska länge. I denna explosion så är det återigen malten som står i centrum, mycket söt maltig smak med dadlar, russin och råsocker. Det är inte för sött utan humlen finns där om än i bakgrunden tillsammans med, framförallt i avslutet, värmande alkohol som balanserar ut det.

I betyg ger jag detta ölet 4,1 av 5 möjliga. Det här är riktigt gott, men det fattas något för att göra det till något extra. Det är egentligen bara en väldigt bra balans mellan sött och spritigt... Men ack så välgjord den balansen är!